Druhy našich medů

Květový med z nektaru květů jabloní, třešní, hrušní, šípků, trnek, hlohů, řepky, lučních květů a akátů. Hodí se do kávy, čaje a na chleba i sladké pečivo. Je to med pro milovníky tekuté klasiky. Tento med krystalizuje brzy a je to jeho přirozená vlastnost. 

 

Pastový med je velmi oblíbenou formou květového medu. Má vynikající chuť a příjemnou konzistenci. Med nekrystalizuje ani není příliš tekutý, můžete ho přidávat do různých receptů i klasicky do čaje. Nejlépe je mu na kuchyňské lince. Doporučuji užívat jako lék. Každé ráno a večer lžičku medu.

 

Lipový med z nektaru květu lípy. Je to med zahřívací s výraznou chutí. Připomíná podzim. Je teplý a mírně pikatní. Zkuste zamíchaný do bílého jogurtu, s krekry namazanými žervé sýrem nebo s ovocem. Je to superzdravý doplněk ke chladným podzimním, zimním i jarním dnům.

 

Lesní nebo též medovicový med je svou chutí silný a lahodný. Obsahuje velké množství aromatických silic a minerálních látek. Medovicový med vzniká trošku jiným způsobem než květový med. Základní surovinou zde totiž není nektar, ale šťáva z jehličnatých i listnatých stromů, kterou ještě před včelami zpracovávají mšice.