Víte že?

 

 

 

Krystalizace je přirozená vlastnost českých medů a je důkazem kvality medu.

 

Technologie pastování spočívá na poznatcích, že v počátku krystalizace včelař med několik dnů po sobě mechanicky šetrně promíchává, až do doby, kdy med získá konzistenci pasty. Med sice opět zkrystalizoval, ale ve velmi malých oblých krystalcích, díky kterým si uchovává vláčnost. Navíc tu je záruka, že med nebyl nijak poškozený. V pastovém medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky i vitaminy. 

 

 

Včelí vosk je přírodní produkt vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včel. Včely vosk používají k uskladnění zásob medu a pylu, k vývoji plodu.



 

Perga je rouskový pyl, který včely v úle zpracují tak, že vrství rousky do buněk a hlavami je dusají. Mezi jednotlivé vrstvy dávají med a výměšky svých žláz. V takto ošetřeném pylu nastává mléčné kvašení. Také se tento pyl nazývá včelí chléb. Pokud by včelstvo nemělo pyl, nemohlo by existovat-žít, protože by krmičky nemohly vytvářet krmnou šťávu pro plod a mateří kašičku pro výživu matky.

 

Pro svou biologickou hodnotu je med důležitou složkou potravy nejen pro děti, ale i dospělých. Tím, že obsahuje jednoduché cukry, doporučuje se v rekonvalescenci, při onemocnění a vyčerpanosti organismu. Med lze využívat na léčení:

- Zánětu horních cest dýchacích. Tlumí zánět a bolest. Používá se jako sladidlo plicních čajů a samotný s máslem nebo rozmixovanou cibulí nebo zázvorem.

- Nespavosti. Pro uklidňující účinek medu se doporučuje brát 1 až 2 lžičky před spaním. 

- Paradentózy. Ve vyzrálém medu jsou látky - inhibitory, které působí proti rozvoji baktérií. 

Včely sbírají pryskyřici na pupenech, obohacují ji výměšky svých slinných žláz a mění ji na propolis. Tím pak potírají stěny úlů, rámečky, plásty a vše ostatní, čímž vytváří prostředí bez mikrobů.